2012-04-07

Den som är sämst fattar det inte

Det här är inget jag kommit på själv, det har varit känt länge inom pedagogiken och psykologin och kallas Dunning-Krugereffekten.
Ungefär så här funkar det:
  • Den som har sämst kompetens i en viss fråga, saknar ofta kompetensen att förstå att den inte förstår. Den personen kommer att överskatta sin kompetens, relativt andra och tro att man är ganska duktig i ämnet. Inte ens efter ett test kommer personen att förstå sin brist på kompetens.
  • Den som kan lite mer i ett ämne, bedömer ofta sin kompetens korrekt. De har skaffat sig insyn i ämnet, vilket också hjälper dem att bedöma sin relativa kompetens.
  • Den som kan väldigt mycket i ett ämne, underskattar ofta sin egen kompetens, relativt andra. De tror att det som är lätt för dem är lätt för alla.
Det är bra att veta det här. Du kan råka vara den okunnige som inte fattar att du är okunnig, du kan även vara den kunnige som inte förstår att andra inte är lika kunniga. Det kan också vara så att den du möter är okunnig, och inte förstår det.

Det är lite synd om den som grovt överskattar sin kompetens, de blir lätt föremål för spratt. Fast de kan vara väldigt jobbiga typer att ha att göra med.